Gør næste generation glad: Kom af med dit haveaffald på miljøvenlig vis

Hak dit haveaffald selv med en kompostkværn

Hvis du har meget haveaffald der hober sig op, så er en kompostkværn helt perfekt til dig! Det er nemlig en nem og effektiv måde at skaffe sig af med alt sit haveaffald. Alle os med haver kender til bøvlet med konstant at køre på genbrugspladsen med sit affald efter at have klippet hæk, ordnet bedene eller noget helt tredje havearbejde. Det er tidskrævende, og en tjans man helst er foruden, hvis man er haveejer. Med en kompostkværn slipper du for alle de irriterende ting, ved at ordne haven - det er en klar fordel, da du så kan bruge tiden på at gøre haven i stand i stedet for at køre på lossepladsen. En kompostkværn opsamler kviste, grene, ukrudt og andet haveaffald og omdanner det til kompost ved at finhakke det. Fra det hakkede og nedbrudte haveaffald dannes der muldjord du kan bruge i haven. Der er to typer kompostkværne - valsekværne og knivkværne. Valsekværnen udmærker sig ved, at den ingen vedligeholdelse kræver og larmer mindre end knivkværnen. Til gengæld er det den væsentligt dyrere løsning. Knivkværnen er hurtig, nem at betjene og billigere end valsekværnen - knivene på kværnen skal du dog enten slibe eller udskifte på længere sigt. Den genererer også en del mere larm end valsekværnen.

Andre fordele indebærer blandt andet, at du ved at hakke dit haveaffald selv kan gøde jorden med dit eget økologiske gødning og muldjord. Kompostkværne er dog ikke lydløse maskiner og det er klart noget man skal have med i sine overvejelser. Hvis du går med tanken om at investere i en kompostkværn så kan du her finde en liste over ting du skal være opmærksom på samt tre bud på hvilken kompostkværn, som passer til dit behov.

Vælg kompostkværn efter behov

I denne kompostkværn test fra Haveunivers, blev der testet en lang række forskellige kompostkværne, og man endte med at vælge tre bud ud på gode kompostkværne. Valg af kompostkværn afhænger af ens individuelle behov, men kompostkværnene testes og vurderes som udgangspunkt efter deres ydeevne på fem parametre.

  • Støjniveau - måske en af de vigtigste parametre. En kompostkværn larmer meget, og derfor skal man vælge, om man vil prioritere lydniveauet, når man vælger sin kompostkværn.

  • Pris - hånden på hjertet - en kompostkværn er en relativt dyr investering som koster fra 1740 kr. og op efter.

  • Effektivitet - Vælg det system der passer dig. Hvor effektiv (og dermed også dyr) skal din kværn være?

  • Holdbarhed - er selvfølgelig også vigtig, hvad kompostkværne angår.

  • Størrelse - en stor beholder kan være en god ide, hvis du har meget haveaffald at kompostere. Derfor er størrelsen på kompostkværnen værd at overveje.

Kategorien “bedste valg” blev vundet af Bosch AXT 25 TC - den leverede klart bedste performance, men var samtidig også testens dyrest kompostkværn. I kategorien “god pris”, anbefales kompostkværnen AL-KO Easy Crush LH 2800, der med sin relativt høje ydeevne leverede et godt resultat, og er forholdsvis billig blandt kompostkværne. Blandt de billigste og bedste kompostkværne kan Makita 2500W UD2500 nævnes som en anbefalelsesværdig kværn. Man skal dog huske, at det ofte er de billigste kompostkværne som larmer mest.

Forhåbentlig kan du bruge denne guide til noget, hvis du skal investere i en kompostkværn, og husk at tjekke linket til den store test ud længere oppe i teksten for mere information.

Søger du babysitter? Søg blandt tusindvis af ledige babysittere i hele Danmark
Søg babysitter her
Mail info@minbabysitter.dk (mandag til fredag 10.00-16.00)